Mestna zveza društev za tehnično kulturo Ljubljana

MZDTK
Trg prekomorskih brigad 1
1000 Ljubljana

 

 

KONTAKT
GSM:
041 262-366
031 330-952
MAIL: jozekonda@gmail.com

 

     

 

Zadnja sprememba: 20.08.2020

 

NAGRADE ZOTKS 2017

LJUBLJANA,  9. marec 2017

9. marca 2017 je v prostorih Slovenske akademije znanosti in umetnosti potekala redna letna skupščina Zveze organizacij za tehnično kulturo Slovenije, na kateri so tradicionalno podelili tudi priznanja ZOTKS posameznicam in posameznikom, organizacijam in drugim organom, ki s svojim delovanjem nadpovprečno prispevajo k razvoju tehnične kulture v Sloveniji.


Med nagrajenci iz ljubljanske regije so:

  •  g. Roman Vavpotič je dobitnik najvišje nagrade, ki jo ZOTK Slovenije podeljuje, to je častnega znaka ZOTKS z utemeljitvijo:

g. Roman Vavpotič, učitelj tehnične vzgoje, je opravljal naloge sekretarja Mestne zveze društev za tehnično kulturo Ljubljana od leta 2000 do konca leta 2016, ko je bil invalidsko upokojen. V vsem minulem času je bil nosilni steber delovanja MZDTK Ljubljana, odličen organizator in promotor tekmovanj, srečanj, prireditev, razstav in drugih dejavnosti na področju tehnične kulture. Posebej se je angažiral na vsakoletnem regijskem tekmovanju mladih tehnikov ljubljanskih osnovnih šol, organizacij Koseških olimipijad in drugih dogodkov, kjer so mladi, pa tudi malo starejši, udejanjali svojo nagnjenost do tehnične kulture. Aktivno je zastopal uveljavljanje tehnične kulture, še posebej v prelomnem času omejevanja finančnih sredstev v ta namen. Krepil je povezanost učiteljev tehnične vzgoje z MZDTK in promoviranje tehnične vzgoje v ljubljanskih šolah. Tudi v času, koga je napadla zahrbtna bolezen, je vse do invalidske upokojitve odgovorno opravljal svoje poslanstvo in ga dostojno zaključil konec novembra 2016.

  •  g. Ladislav Lado Čatar je dobitnik najvišje nagrade, ki jo ZOTK Slovenije podeljuje, to je častnega znaka ZOTKS z utemeljitvijo:

g. Ladislav Lado Čatar je dolgoletni član društev za tehnično kulturo s katero se je srečal že v prvih povojnih letih. Kot dolgoletni član Radioklub Ljubljana je opravljal vse vrste dejavnosti in dolžnosti v klubu, kot dejaven član pa tudi v MZDTK Ljubljana, kjer je bil dolga leta član izvršilnega odbora, zadnja dva mandata pa tudi predsednik nadzorne komisije MZDTK Ljubljana. Je odgovoren in angažiran pri delu ter pri promoviranju tehnične kulture. podpira in v svojem okolju spodbuja pozitiven odnos do tehnične kulture in do angažiranja predvsem mladih tako v šolskem in pošolskem okolju za pravilno razumevanje pomembnosti tehnične kulture za razvoj človeka in družbenega okolja, še posebej na področju povezovanj znanj in ročnih spretnosti. Čeprav se namerava v svojem "osemdesetem" letu "upokojiti", bo njegova izkušnja še vedno dobrodošla v delovanju društev za tehnično kulturo.

  • g. Uroš Čadež je dobitnik srebrnega priznanja ZOTKS z utemeljitvijo:

g. Uroš Čadež je učitelj, ki se izjemno angažira pri promoviranju in uveljavljanju tehnične kulture, še posebej v šolah. Sodelovanje z Mestno zvezo društev za tehnično kulturo je nadgradil z vzpostavitvijo in urejanjem spletne strani in njenim rednim vzdrževanjem v skladu s potrebami MZDTK. Redno že več let izvaja informacijsko podporo pri izvajanju regijskih tekmovanj mladih tehnikov Ljubljane ter obdelavi in hitri predstavitvi rezultatov. Po tekmovanjih redno izdeluje bilten. Bilten je dobra podlaga za načrtovanje prihodnjih tekmovanj. Izvajal je delavnice za učitelje s področja robotike, Google SketchUp (modeliranje) in ciciCADa. Izvajal je delavnice v okviru tehničnih dni in delavnice za nadarjene ljubljanske osnovnošolce s področja robotike. Redno je vzdrževal računalniško in informacijsko opremo MZDTK. Aktiven je s svojimi predlogi za boljšo promocijo tehnike, organizacijo in izvajanje tekmovanj za mlade tehnike in aktivnejše obveščanje javnosti.

 

Dobitniki priznanj ZOTKS so:

  • član slovenske ekipe Miha Kozjek za dosežen rezultat na svetovnem prvenstvu raketnih modelarjev 2016

  • član slovenske ekipe Tomaž Starin za dosežen rezultat na svetovnem prvenstvu raketnih modelarjev 2016

  • član slovenske ekipe Blaž Grgič za dosežen rezultat na svetovnem prvenstvu raketnih modelarjev 2016

  • član slovenske ekipe Anže Mihelčič za dosežen rezultat na svetovnem prvenstvu raketnih modelarjev 2016

  • član slovenske ekipe Roland Koglot za dosežen rezultat na evropskem prvenstvu letalskih modelarjev 2016

  • član slovenske ekipe Urban Poljšak za dosežen rezultat na evropskem prvenstvu ladijskih modelarjev 2016

 

 

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo.

predsednik Jože Konda